Jesús Maria Tibau sobre «Seixanta mil paraules», de Manel Subirats

Font: Tens un racó a dalt del món (on hi trobareu un vídeo que nosaltres no hem pogut penjar aquí)

Sinopsi

FM106SeixantamilEn Basili, el protagonista d’aquesta novel·la, llegeix un matí l’esquela d’una dona que havia estat la seva amant quan ell era molt jove i ella vint anys més gran.
Des d’aquell moment, el passat s’imposa a la seva vida i vol imperiosament explicar-ho tot a la seva dona Kumiko. Una tasca difícil i compromesa. Per abordar-la, es proposa escriure cada dia diferents passatges de la vida amb l’amant i deixar-los en llocs on la seva dona els pugui llegir. El resultat no es fa esperar i el distanciament entre ells va creixent en la mateixa proporció que la història passada va envaint el pensament d’ell.
És possible que la comunicació entre les persones no consisteixi a explicar-s’ho tot, sinó a comprendre les necessitats de cadascú en cada moment. La Kumiko necessita el seu home i no les seves històries, ell necessita explicar-se per comprendre’s a si mateix. Una narració subtil i exquisida que desgrana les múltiples reaccions que viuen els dos personatges en aquest procés íntim de distància i retrobament.

Comentari

La novel·la és una autèntica delícia, i en cada pàgina he gaudit del joc (joc?) que practiquen el Basili i la Kumiko i que ens proposa l’autor, un joc de normes improvisades, de resultat incert, arriscat, un joc on més d’un cop temem que tots dos puguin sortir derrotats, un joc ple de trampes a causa de les dificultats de comunicació, les males interpretacions, les confusions, els silencis, les mirades, els gestos, entre dos persones que conviuen, que s’estimen i que necessiten que la distància entre l’un i l’altre sigui algun cop zero, i d’altres vegades reclamen espai propi. Recordo una mena d’acudit on algú manifestava que la comunicació és molt important entre la parella: com menys, millor. Segurament això no és cert, tot i que l’excés de comunicació també té els seu risc.
El llibre es presenta a La 2 de Viladrich de Tortosa el proper 4 d’abril.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s