Novetat editorial: «La Xava», de Juli Vallmitjana. Edició d’Enric Casasses

«La Xava és una festa, fascinant i excessiva, que desprèn una fortor àcida i vigoritzant, la dels personatges que s’hi arrosseguen.»
Jordi Nopca, diari Ara

«Estem davant d’un escriptor de primeríssima, llampant, i és importantíssim, perquè és l’únic que s’ha ficat a fons en la parla de la púrria»
Enric Casasses

400laxavaLa Xava
Juli Vallmitjana
Edició d’Enric Casasses
isbn 978-84-15835-60-8
Mirmanda, 135
272 pàgines
18,00 euros

En les seves novel·les, Juli Vallmitjana ens presenta un retrat escruixidor i avui imprescindible dels ambients més pobres de la Barcelona de 1905. Més enllà del verisme i de la versemblança, té la valentia d’oferir ni més ni menys que la veritat: del terreny que trepitja (els barris de sota Montjuïc), de les persones que s’hi busquen la vida (lladres, putes, mangants…) i de la llengua que parlen. Avui com aleshores ens enlluerna l’ànima la llengua d’aquests personatges, rica, barrejada, tan especial i divertida, tan eficaç. La prosa de Vallmitjana, narrativament molt bona quan descriu un descampat o una cara o relata un robatori, es torna perfectament llisquent i viva quan els personatges parlen, i en tots dos casos convenç per una simple i difícil cosa: la veritat.

Juli Vallmitjana (1873-1937). Argenter de professió, la seva vocació inicial és la pintura, que abandona per la literatura. És una figura insòlita dins del panorama literari català del tombant del segle XIX i de la primera meitat del segle XX. Arrelat al segle XIX per la tradició de la qual parteix i també per tradició familiar, l’escriptor barceloní projecta, en contrapartida, algunes de les que seran les principals línies de la modernitat literària del segle XX, sobretot de la segona meitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s